Στη Βουλή η καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Βοιωτίας από το ΜέΡΑ25

ΜέΡΑ25 Ερώτηση Φ.Μπακαδήμα: Καταγγελία Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας​

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καταγγελία Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας»

Έπειτα από πρόσφατη επίσκεψή τους στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας προχώρησαν σε μια σοβαρότατη καταγγελία καθώς διαπιστώθηκε πλημμελής άσκηση καθηκόντων και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία:

«Παραβίαση Αρθ.1 παρ.3. του Π.Δ 394/2001 όπως τροπ. με Π.Δ 173/2013 ‘’ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ’’  το οποίο ορίζει ότι: ο συνολικός χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως (δηλαδή από Δευτέρα έως Κυριακή) για τους εκτελούντες υπηρεσία αξιωματικού υπηρεσίας, οδηγών και πληρωμάτων περιπολικών, διμοιριών και όσων αναφέρονται στο παρόν Π.Δ στην παράγραφο 1 στη περίπτωση (β) πρέπει να είναι σαράντα (40) ώρες, ενώ γραμματειακής υποστήριξης και λοιπών αναφερόμενων στις περιπτώσεις (α) και (δ) σαράντα δυο (42) ώρες και οδηγών μοτοσικλετών και λοιπών αναφερόμενων στην περίπτωση (γ) τριάντα έξι (36) ώρες. Η χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ημερήσιών αναπαύσεων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στις περιπτώσεις αυτές οι ημερήσιες αναπαύσεις χορηγούνται εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της  τελευταίας ημερήσιας ανάπαυσης.

Παραβίαση Αρθ.1 παρ.7. του Π.Δ 394/2001 όπως τροπ. με Π.Δ 173/2013 ‘’ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ’’ όπου ορίζεται ότι: η υπηρεσία ανακοινώνεται ”υποχρεωτικά” σε εβδομαδιαία βάση και ειδικότερα μέχρι της 14.00 κάθε Παρασκευής και  καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ήτοι από την 06.00 της επόμενης μέχρι την 06.00 της μεθεπόμενης Δευτέρας. Η υπηρεσία αστυνομικών μέτρων για γνωστές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, διατάσσεται από τις Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης και άνω τουλάχιστον δυο ημέρες πριν την εκδήλωση αυτών.

Παραβίαση Αρθ.3 παρ.2. του Π.Δ 394/2001 όπως τροπ. με Π.Δ 173/2013 ‘’ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ’’ το οποίο ορίζει ότι: δεν επιτρέπεται η διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε υπηρεσία δυο αλλαγών εντός του ίδιου ημερολογιακού 24ώρου η διπλή νυκτερινή απασχόληση, δηλαδή δυο συνεχόμενες νυκτερινές υπηρεσίες δεν επιτρέπονται πλην των περιπτώσεων της παροχής επιπρόσθετης εργασίας που καλύπτεται από την επιφυλακή και την περίπτωση της παραγράφου 4 του άρθρου 1, όπου αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών ιδίως τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας, με διαταγή του διοικητή αξιωματικού και ύστερα από έγκριση της αμέσως προϊστάμενης Υπηρεσίας, η οποία χορηγείται κατόπιν ελέγχου της βασιμότητας των προβαλλόμενων λόγων. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι ο επιπρόσθετος χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Μη  ανάρτηση ονομαστικών πινάκων με τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό των Αστ/κών Υπηρεσιών.

Παραβίαση της ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ 11 – Καθήκοντα και ιδιαιτερότητες του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης παρ.2. όπου ορίζεται ότι η εκτέλεση επικίνδυνων καθηκόντων από τις γυναίκες αστυνομικούς είναι επιτρεπτή μόνο με άνδρες αστυνομικούς. Επικίνδυνα καθήκοντα λογίζονται μεταξύ άλλων η νυκτερινή εξωτερική υπηρεσία από 22.00΄-06.00΄ ώρας και κάθε άλλη υπηρεσία, που από τις τοπικές συνθήκες κρίνεται επικίνδυνη.»

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της καταγγελίας,

                                                      Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1.    Είναι ενήμερος για την καταγγελία;

2.    Τι απαντά στα θέματα που αναφέρει η Ένωση;

3.    Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Σχετικά